Leon bidrar till Rädda Barnen

21 September 15

Från och med idag och under resten av året går överskottet från Bookmarks försäljning av Mons Kallentoft och Markus Luttemans bästsäljare Leon direkt till Rädda Barnen. Boken behandlar problematiken med ensamkommande flyktingbarn, och det är också den gruppen som pengarna ska hjälpa.

”Det känns bra att kunna göra en liten insats”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag. ”Förutom det obehagligt aktuella ämnet var det naturligt att välja Leon, eftersom det är vår mest säljande titel någonsin.”

”Det är skrämmande hur ofta verkligheten är värre än fiktionen”, säger Mons Kallentoft. ”Boken Leon baseras i hög grad på den brutala Herkulesmyten, men mycket av det vi ser idag är till och med hemskare.”

Leon är den fristående fortsättningen i den kritikerrosade Herkulesserien. Romanen baseras löst på Herkules första stordåd, kampen mot det nemeiska lejonet. Den handlar bland annat om utanförskap och sårbarheten i att inte höra till ett sammanhang.

”Det är inte svårt att sätta sig in i den oerhörda utsattheten hos ett barn eller en tonåring som kommer ensam till ett främmande land”, säger Markus Lutteman. ”När jag nu läser om hur okända män lockar till sig ensamkommande barn som just anlänt till Stockholm känns det fruktansvärt obehagligt.”

Samlade intervjuer med Mons Kallentoft

29 August 15

Nu har jag samlat länkar till en mängd intervjuer med mig på samma ställe. Vissa är helt nya, andra gjordes för upp till tio år sedan. En av de senare är en lång intervju gjord av Jan Gradvall i tidningen Café. De flesta är i textform men på SR finns en radiointervju gjord av Ulf Elfving och på TV4play finns flera videoklipp med intervjuer från olika tillfällen, de flesta gjorda i soffan på Nyhetsmorgon.

Now you can find links to interviews in different languages at Books by Mons Kallentoft.

Foto: Thron Ullberg

Crime Time Gotland

05 August 15

If you are dying to meet me, Denise Mina, Lars Kepler, Anne Holt and 50 other crime writers this summer, book your four day festival pass for Crime Time Gotland next week.

Nu är det bara en vecka kvar till premiären av deckarfestivalen Crimetime Gotland! Den 13–16 augusti medverkar jag i Sveriges nya deckarfestival tillsammans med närmare 50 andra fantastiska författare i Visby. Det blir personliga författarmöten och seminarier, mordvandringar, brottsplatsundersökning med polisen, författarmiddagar, deckardrinkar och mycket mer! Hoppas vi ses där! Se hela dag för dag-programmet och boka biljetter här: www.crimetimegotland.se


Här är mitt program:

FREDAG 14 AUGUSTI

Kl 16.00–16.30 Donners Eventhall
Fängslande språk. Djupdykning mellan raderna med Håkan Nesser och Mons Kallentoft. I samtal med Magnus Utvik.

Kl 20.00–20.30 Festivalbaren, Clarion Hotel Wisby

Barsnack med Mons Kallentoft och Stefan Ahnhem. I samtal med Josefine Sundström.


LÖRDAG 15 augusti

Kl 10.45–11.30 Trädgårdsscenen, Clarion Hotel Wisby
Scandinavian Crime. Möt Anders de la Motte, Carin Gerhardsen, Mons Kallentoft och Catharina Ingelman- Sundberg, några av alla svenska författare som gjort stor succé utomlands. I samtal med Lena Stjernström, litterär agent.

Kl 12.15–12.45 Trädgårdsscenen, Clarion Hotel Wisby

På liv och död. Mons Kallentoft om sin hisnande resa med kommissarie Malin Fors och nya Herkulesserien. I samtal med Magnus Utvik.

DN om Leon ''Den här författarduon kan berätta''

10 June 15

Allt fler recensioner som hyllar Leon dyker upp. Här är några av dem:

"En av mina favoriter i den svenska deckarfloran hittills i år är Mons Kallentoft och Markus Luttemans Leon. ... Tempot i Leon är högt, huvudpersonerna trasiga och komplexa, och trots att författarnas knep för att dra in läsaren i berättelsen ibland är väl övertydliga så funkar det. Leon är en riktig bladvändare som man inte kan annat än att läsa i ett sträck."
Kerstin Bergman, Crimegarden

"För mig tar det emot att börja läsa en ny bok om den vildsint drogmissbrukande polisen Zack som befinner sig långt utanför lagens råmärken och halva tiden knappt vet vad han sysslar med. Men när jag väl börjar fastnar jag, för den här författarduon kan berätta. En pojke hittas mördad på ett oväntat ställe, både spektakulärt uppvisad och märkligt undangömd, och spåren leder till handel med flyktingbarn."
Lotta Olsson, DN

"Liksom romanen Zack är Leon ett myller av händelser. Det vill till den stil Kallentoft – Lutteman valt, för att läsaren skall hänga med. Rakt på sak berättar de sin snåriga historia. Allt blir enkelt och logiskt och nästan vardagligt mitt i den avgrund av vidrigheter det handlar om: Cynisk lek med liv, utnyttjande av de värnlösa och rå maktkamp på Stockholms drogmarknad."
Inger Dahlman, Norrköpings Tidningar

"Boken är bitvis ganska brutal, men också otroligt spännande. Kallentoft & Lutteman vet hur man fängslar läsarna, och inte ett enda ord känns överflödigt i den här boken. Allt som händer för handlingen framåt och alla trådar sammanfogas mycket skickligt i slutändan. Tempot är högt, det händer någonting hela tiden. Det gör att man helt enkelt inte kan sluta läsa.

Hatten av för två herrar som vet hur man skriver en perfekt hårdkokt deckare som lämnar läsaren andlös. Jag vill helt klart läsa mera om Zack så jag hoppas Kallentoft & Lutteman skriver så pennan (eller tangentbordet) glöder."
Johannas deckarhörna

Leon ''Vilken bladvändare!!''

19 May 15

Leon har varit ute i butikerna i en vecka och några bloggare har redan hunnit recensera. Här är de jag hittat hittills:


"Leon är spännande och actionfylld ända från första sidan och berättelsen är minst lika våldsam och brutal som den var i Zack. Och jag är fast ända från första sidan och kan inte sluta läsa förräns jag läst det allra sista ordet på sista sidan. Den här serien är verkligen nånting för den som gillar action och spänning!"

Boklysten


"Det går inte att lägga ifrån sig boken. Så oerhört har den fångat mig och mitt hjärta. Det var länge sen en bok kunde binda mig emotionellt på detta sätt. Det blir nästan en plåga att läsa vidare. För varje sida man läser desto verkligare blir berättelser, desto djupare dras man ned. Man vill bara komma till slutet, hoppas att de räddar den lille pojken, att man får slå ihop boken och hoppas att fantasin överträffar verkligheten."

Bokbunden


"Vilken bladvändare!!! Tempot är så högt, handlingen så spännande, karaktärerna så trollbindande på både gott och på ont så att det är helt omöjligt att lägga ifrån sig boken och jag läser ut den på några timmar.

3 anledningar till varför Leon är värd att krypa upp i fåtöljen med:
   1. Vill man ha en bok som är omöjlig att lägga undan så ska man definitivt plocka upp Leon. Sen hade jag tyckt det varit väldigt trevlig om någon hade fått för sig att göra en film, både av denna och första boken.
   2. Karaktärerna är udda, det är långt i från enbart Zack som är en udda fågel. Egentligen är varenda karaktär på specialenheten annorlunda på sitt sätt, möjligtvis med undantag av Niklas. Detta gör historien på något sätt mera trovärdig. Jag får känslan av att denna lilla enhet av poliser mycket väl hade kunnat finnas på riktigt  

   3. Alltså, den där Zack. När två karlar lyckas få honom att låta väldigt attraktiv (utseendemässigt) så måste han ju helt enkelt vara något att titta på."

Fantastiska berättelser


"Boken är välskriven, lättläst, har ett skönt läsflyt, den är våldsam, är actionladdad, och har härliga karaktärer. Att läsa boken känns nästan lite som att se en film, och den skulle nog göra sig bra som sådan. 

   Jag gillar verkligen den här typen av böcker, och jag hoppas att det blir många böcker i den planerade Herculesserien." 

Bims blogg