På Krimimessen i Danmark

16 March 15

Kommande helg den 21-22 mars är jag på Krimimessen i Horsens, Danmark.
   Se mig i Trykkeriet på lördag klockan 13:40 när jag talar om Zack och i Teltet på söndag 13:00 när jag talar om Den femte årstid.

På Krimfestival i Oslo

04 March 15

På torsdag och fredag är jag och Markus Lutteman på Krimfestivalen i Oslo för att prata om Zack. Jag misstänker att de flesta besökare är norrmän så jag lägger upp programmet som det är skrivet, på norska:

TORSDAG 5 mars
Kl 16:15 Cappelen-Damm-huset

Sammen er vi dynamitt – forfatterpar:
Mons Kallentoft & Markus Lutteman og Mostue & Brenna
Programleder: Sarah Natasha Melbye

TORSDAG 5 mars
Kl 18:15 Teaterkjeller’n

Jag är inte kriminell, jag är bara svensk författere:
Kristina Ohlsson, Christoffer Carlsson, Mons Kallentoft & Markus Lutteman og Viveca Sten.
Programleder: Tom Egeland

FREDAG 6 mars
Kl 15:10 Tanum

Krimkafé:
Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Midwinter Blood in Turkish

16 February 15

This month Midwinter Blood / Midwinter Sacrifice is released in a new language - Turkish. 

All in all it is now available in 27 languages and even more countries. 


See all translations here:Spring Releases

03 February 15

”The dramatic conclusion will leave the reader eager for the next installment.”
Publishers Weekly, on Spring Remains (USA)


This spring will be dramatic in many senses when Spring Remains and some of my other crimes will be published in several countries.
   January was not only the month for the release of The fifth season (Den femte årstid) in Denmark, but also Wind Souls (Duchy wiatru) in Poland and Zack in Norway.
   At the end of February there will be a release of Zack in Netherlands and in March Spring Remains will be out in USA. Also later this spring Water Angels will be published in the UK, Canada and Australia.

Jordstorm ''Energiskt och väloljat''

01 December 14

"Bra tempo, välnyanserat mörker och en klassisk mördarjakt. Den döda zonen har läst Jordstorm, Mons Kallentofts nya Malin Fors-deckare.

En död man, en flicka levande begravd. Mörker, misär och helvete. Mons Kallentofts Jordstorm vräker på med desperation redan från början. Boken är den åttonde i serien med Malin Fors och även om jag läst långt ifrån alla inbillar jag mig att den är mörkare än de tidigare.

Det är i jakten och i fångenskapen som essensen i berättandet kommer fram. Malin Fors, kollegorna, den begravda flickan; en treenighet i rå desperation. Kallentoft driver upp tempot, ordväxlingarna är korthuggna, rappa. Kapitlen korta, aggressiva. Utredningen pressad. Upptäckterna ständiga, men inte tillräckligt stora. Frågorna staplade på rad.

Aldrig stiltje.

Det är drivet framåt som överrumplar mig mest; stundtals är det renodlat thriller-driv i scenerna. Kanske är detta ett resultat av att Kallentoft samtidigt som arbetet med Jordstorm också arbetat med nya serien Zack (tillsammans med Markus Lutteman, min anmärkning).

Oavsett är det tydligt att berättandet är både energiskt och väloljat. Karaktärerna känns vältecknade och emotionellt såriga, storyn naturligt stark – starkare eftersom traditionella deckarelement som utredningar och förhör blandas upp med en thrillertypisk ”kamp mot klockan”-känsla; hinner Malin Fors och hennes kollegor hitta den begravda flickan innan det är försent?

Det har sagts förut – och kommer sägas igen – att jag inte är en notorisk anhängare av svensk kriminallitteratur. Allt för ofta är genren för mallad, förutsägbar. Men inte här, inte nu. Jordstorm är så bra du kan få en svensk deckare just nu. Överraskande bra."