Sydsvenskan: ''En djävla aptit''

16 January 13


I morgon är det recensionsdag för Food Junkie. Redan idag kom en riktigt bra recension i Sydsvenskan:

"Släpp ingen jävel över bron. Hajfenorna ligger där och väntar, Mons vill ha dem, Mons tar dem. Inget är tillrättalagt, nedtonat eller anpassat till mysig soffläsning om god mat och ängsligt borgerliga trevligheter. Kallentoft tänker inte bortförklara sina begär och sin energi och försöker heller inte ta hänsyn till några samhälleliga eller sociala konstruktioner och omständigheter som skulle kunna stå emellan honom och en utrotningshotad tonfisk eller sjögurka. Det är rena och oförfalskade känslor. Han matar sin lilla dotter med oscietrekaviar och hans glädje är djup och innerlig när det visar sig att hon gillar det så pass att hon snor till sig även hans kanapé vid bordet."

...


"Men i ”Food Junkie” förmedlas inte bara smakerna och känslan av att äta något åtråvärt. Det är tvärtom befriande fritt från tekniskt nitiska utläggningar om huruvida ditten egentligen borde lagats på dattens vis, eller påhittade smakord som ändå ingen ändå relatera till. För chez Kallentoft är mat en känsla, ett uttryck och ett intryck. Här kan varje människa hänga med."


På Aftonbladets boksidor och i Lundströms Bokradio

15 January 13

"Mat är en besatthet, absolut. Jag har älskat krogmiljön sedan jag flyttade till Stockholm som 20-åring. Att äta något som duktiga krögare skapat och låta tiden försvinna ... Det kan göra mig helt lycklig."

I lördagens Aftonbladet intervjuades jag om Food Junkie på tidningens boksidor. Läs intervjun här.

Samma dag sändes Lundströms Bokradio där jag medverkade. Lyssna på programmet här.

Och så gästbloggade jag på adlibrisbloggen. Läs den här.

"Några dagar kvar till recensionsdatum för Food Junkie.
   Jag brukar aldrig vara nervös för hur det jag skriver ska tas emot, men denna gång är det annorlunda.
   Boken är personlig, åt alla håll. Betyder mycket för mig, och vem vet vilken ilska mitt utlevande kan väcka."


Jag äter och skriver mig hem

12 January 13


Den här intervjun gjordes av en duktig journalist på TT och går att läsa på flera tidningars nätsajter idag. 


"Mons Kallentoft gör krogen till sitt tempel. Å ena sidan skildrar han lyckan, hur tiden upphävs tillsammans med frun och barnen på en gourmetrestaurang i Japan, å andra sidan hur en 30-årig jakt efter nya kickar nära nog tog hans liv. Bokens paradox är just kopplingen mellan det som han fortfarande ser som sina bästa och mest magiska ögonblick, mellan det ljusa restaurangrummet och det allra vidrigaste mörka, moderns tonårsrum.

Svårsmält eller ett obegripligt samband? För egen del ser han både ätandet och resandet som ett sökande efter sanning.

– Är det en flykt? Både och. Men för min fru och mig har det också varit en rörelse till något, till en insikt eller till ett förlikande. "Okej, så var det, så här blev det. De här människorna blev vi och det är okej."

– Och som jag försöker skildra i det sista kapitlet från Tokyo, ingen blir någonsin hel men ingen är heller helt trasig. Det går att andas ut och det går att leva. Det går att känna sig fri på något sätt."

Food Junkie i butikerna

10 January 13

Nu finns Food Junkie ute i butikerna. Den här bilden togs utanför Akademibokhandelns skyltfönster häromdagen. Den här veckan har jag gjort intervjuer för tidningar, radio och teve. Bland annat hade jag ett långt och bra samtal med Marianne Rundström på Gomorron Sverige. Se det här.

Lansering av Food Junkie

19 December 12


Bråda dagar inför lanseringen av Food Junkie i början av januari. I går fotograferades jag på Rolfs Kök av norska Dagens Näringslivs weekendbilaga D2, det blev fina bilder. I måndags besökte jag P1 i Östersund för att spela in ett avsnitt av Meny tillsammans med programledaren Fia Gulliksson. Fotot här bredvid är taget därifrån av Tina Stafrén. Och idag på morgonen rekommenderade jag böcker i TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med Camilla Grebe. Se klippet nedan.