''Malin Fors står alltid på de svagas sida''

18 September 12


Idag recenseras Vattenänglar i Litteraturmagazinet. Här är ett utdrag:

"Malins liv blir mer komplicerat än vad som är riktigt hälsosamt för henne och det krävs både tur, skicklighet och instinkter för att lösa bokens brott, som i vanlig stil är både mångbottnat och väcker läsarens äckel och frustration. Men det gör faktiskt ingenting, det känns till och med bra, för det är gjort på ett sådant sätt att jag glatt följer med på resan, utan vidare betänkligheter.

Malin är egentligen både sur och jävlig, och jag är inte alls säker på att jag skulle gilla henne i verkligheten, men att läsa om är hon guld värd. När många människor skulle sjunka ner på sina knän och smälta till våta fläckar av sorg och frustration så blir hon vansinnigt arg, ganska aggressiv och beväpnar sig med det som finns till hands för att rena sig själv.

Det är underbart med en karaktär som faktiskt får det att gå ihop på ett bra sätt och som för det mesta inte tar skit från någon, men som samtidigt aldrig glömmer de som är svagare i samhället, utan att det för den skulle känns påtvingat och krångligt. En ovan, men trevlig känsla."

Läs hela recensionen här:

The Fifth Season in Polish

10 September 12


The Fifth Season is now released in Poland, where they call it Piata poru roku. Here is a great review in Kultura Dziennikwschodni:

"I do not exaggerate when I say that this is one of the most interesting Scandinavian crime fiction I have ever read. And by far the best novel by Kallentoft. The original, economical, "cold" form contrasts well with the strong, hot content filled with powerful emotions: fear, disgust, anger.
   I highly recommend it."

Gefle Dagblad: "Skickligt, Kallentoft"

03 September 12


Idag kom en fin recension av Vattenänglar i Gefle Dagblad:


"Det är nästan omöjligt att låta bli att fortsätta läsa ”Vattenänglar” för fortfarande hör Kallentoft språkligt sett till det bästa vi har i landet."Washington Times on Midwinter Blood: ''Vividly and harshly''

27 August 12


This weekend I visited Edinburgh International Book Festival where I talked about my first books translated into English: Midwinter Sacrifice and Summertime Death. Read an interview with me from the festival here!


In the USA my first book about Malin Fors is called Midwinter Blood. This friday it got a great review in Washington Times:


"Mr. Kallentoft writes vividly and harshly. There are few moments of gentleness or warmth in the world he creates because his is a world of misery that makes Fors‘ frequent bouts of depression understandable. She is good at her work, but there is no suggestion that she enjoys it. When she isn’t embroiled in crime, she is nostalgic about her separation from her husband.
   Malin Fors‘ dark progress has now been tracked through several books, and the author has certainly carved for her and for himself a trail of bloody footprints in the snow."

Read the full review here!''En av de bästa svenska kriminalromaner jag läst på länge''

23 August 12


Fler recensioner, alla riktigt bra! Här är ett utdrag ur Corren idag:

"Kanske är "Vattenänglar" Mons Kallentofts allra bästa kriminalroman. Hittills, vill säga. Språket har han alltid haft, likaså nerven och intrigsnickeriet. Och Malin Fors var redan från början en av de intressantaste huvudpersonerna på den svenska deckarscenen. Men i årstidsserien gick författaren ibland lite vilse bland de stereotyper och klichéer som han - på ett smart och snyggt sätt - ville använda sig av. Det gör han inte längre. Den här gången är allt en enda väl sammanhållen helhet.
    Som mest spännande är "Vattenänglar" när brottsutredningarna tar störst plats, som sorligast och känsligast är boken när Malin Fors privatliv inte står pall för vad hennes yrkesliv gör med henne och som intressantast är den när gränsen mellan det onda och goda, om inte suddas ut, så åtminstone blir väldigt svår att säkert skönja."


I Kulturdelen.com igår fick jag också en fin recension:

"Kallentoft lämnar definitivt ingenting åt slumpen. Njutbart är det att lära känna hans djupt mänskliga mångbottnade karaktärer. Njutbart är det också att upptäcka hur väl kuggar hakar i varandra. Hur han lägger sig vinn om att inte låta vitt stå mot svart. Hur han på ett mycket initierat sätt, för en diskussion om adoptionens för- och nackdelar. Vad händer med barnen i givarländerna, när adoptionerna av olika skäl stoppas? Är det enbart gott för föräldrar och barn? Eller finns det en mörkare baksida, som berättigar även adoption av näst intill sålda barn?
   Därtill utgör Kallentofts språk, karaktärsutveckling och konfliktupptrappning, ytterligare en källa till njutning. Precist, avskalat och med en poetisk touch.
   En av de bästa svenska kriminalromaner jag läst på länge."


Läs fler utdrag ur recensioner här!