Biography

Read about Mons in English here.


Biografi

Deckare, romaner, matböcker, reportage... Tolv böcker har jag skrivit om Malin Fors, kriminalinspektör vid Linköpingspolisen, den senaste heter Himmelskriket och kommer ut i oktober 2018. Fem om Zack Herry, kriminalinspektör på våldsroteln vid Stockholmspolisen. Den senaste heter Falco och den skrev jag tillsammans med författaren och före detta polisen Anna Karolina. Upptäck gärna mina tidiga romaner Pesetas, Marbella Club och Fräsch, frisk och spontan. Alla böckerna hittar du här på min hemsida, men även tidiga matreportage, intervjuer och nyheter


Så, vem är då jag?

Jag tittade ut på världen första gången en natt i grymma april 1968, på Linköpings BB, och växte sedan upp i Ljungsbro. I Ljungsbro ligger Cloettas stora fabrik, och än idag blir jag varm inombords av att se ett Kexchokladpaket.


Jag reser mycket och känner mig som allra mest hemma på ett riktigt avlägset hotelrum. Hemma är där de du älskar är, inte en plats eller en samling ting.


Jag är särskilt svag för tropikerna, inget går upp mot en stilla varm tropisk morgon vid havet när hela världen tycks vilja smeka ens allra innersta mänsklighet.


Idag är jag verksam som författare på heltid. Vid sidan av litteraturen har jag skrivit journalistik på mitt eget sätt.


Mitt förstlingsverk var romanen Pesetas år 2000, som fick Katapultpriset för bästa debut. Efter debuten har  jag givit ut två romaner: Marbella Club och Fräsch, frisk och spontan. Jag har också publicerat två reportageböcker om resor och gastronomi, Food Noir och Food Junkie. Och hittills har jag skrivit sju deckare om Malin Fors. 


Deckarna har funnit många läsare, här hemma och ute i Europa, och det är jag naturligtvis glad för, och ödmjuk inför. Jag försöker ge dig som läser mina böcker god valuta för pengarna och även för den tid du ger mina böcker.


Spänning med något för själen.  Lätt nyskapande i den fina svenska deckartraditionen. Det är min ambition med böckerna i serien om Malin Fors. Och så att föra in magi i all grå diskbänksrealism.


På ett vis är böckerna om Malin Fors ett sätt för mig att återknyta kontakten med min barndoms Linköping, och utforska hur jag blev den jag är idag. Ibland känns det som om jag tillbringat hela livet med att komma så långt bort från min barndoms marker som möjligt. Men man kan väl aldrig undkomma den man är, eller kan man det?


Jag är en väldigt rastlös person, och skrivandet håller mig förankrad i jorden och det mänskliga. Jag skulle ha svårt att tänka mig ett liv utan vin eller bättre restauranger, eller samtida konst: Det enda som faktiskt då och då väcker mitt ha-begär.


Ett bra sätt att få veta mer om mig och mitt sätt att ta sig an livet är att läsa de artiklar som finns under Journalistik.


Världen ligger öppen. Bara att ta för sig, eller hur? Så försöker jag leva. Fri i världen, och inte allt för mörk i själen.