Författarintervju med Mons Kallentoft


Mons, berätta lite om hur och varför du blev just författare och journalist.

– Jag blev sängliggande efter ett ljumskbråck som 15-åring och upptäckte då litteraturen. Jag blev fast direkt och drömde om att bli författare. Som 30-åring debuterade jag sen äntligen, efter många turer och refuseringar med boken Pesetas.

Pesetas blev ju väldigt kritikerrosad och även prisbelönad. Hur kändes det efter att ha blivit refuserad?
– Haha, jo det kändes riktigt bra. Pesetas vann Författarförbundets Katapultpris för bästa skönlitterära debut. Så klart kändes det som ett erkännande.

Vad är det bästa med ditt yrke, tycker du?
– Att jag kan beröra och underhålla så många olika människor. På senare år har jag förstått att det är därför som jag skriver. En livsuppgift god som någon.

Det är ju inte så vanligt att manliga författare skriver om en kvinna. Hur kommer det sig att du gör det?
- Kriminalkommisarie Malin Fors kom till i långa samtal och nattliga diskussioner med min hustru. Malin är den gemensamma hjältinnan och en modern superkvinna. Och så ville jag skriva en bok som varje läsare, främst kvinnliga, kunde känna igen sig i och älska.

Berätta, hur fick du idén och inspirationen till Midvinterblod?
– Jag ville skriva den bästa och mest underhållande deckaren någonsin! Och historien blev
till av sig självt efter att Malin Fors blivit till. Jag har också inspirierats av människor och deras öden från min barndoms uppväxt i Ljungsbro utanför Linköping.

Jaha, är det därför som din historia utspelas på Östgötaslätten?
– Ja, jag är som sagt född och uppvuxen där och vill skriva om mina älskade säregna hemmarker. Östergötland saknade också en egen litterär kriminalkommisarie. Vi har ju alla läst om Ystad och Gotland, osv. men aldrig om Östergötland. Slättlandskapet bildar också en bra kuslig fond till bokens otäcka historia...

Midvinterblod är första delen i en trilogi om Malin Fors. Kan du berätta något om de nästkommande?
– Ja, egentligen vill jag inte berätta så mycket...Men jag kan säga som så att den andra boken i serien heter Sommardöden och är riktigt spännande.

Du har skrivit tre romaner tidigare. Berätta lite om dem?
Pesetas är en rafflande thriller om bankrån som utspelar sig i Madrid. Kanske inte helt oväntat med tanke på titeln. Marbella Club utspelar sig i hela Europa och är en superspännande hämndhistoria med trafficking som huvudtema. Vilket känns som ett viktigt tema idag. Min tredje roman heter Fräsch, Frisk och Spontan och är en samtidsskildring om vår tids konsumtions- och varumärkeshysteri. Boken har kultstatus i vissa populärkulturella kretsar men precis som mina andra böcker kan den läsas som rent läsgodis och som en spännande thriller.

Du har även skrivit en prisbelönad reportagebok om lyxmat och njutning, Food Noir. Berätta lite om den.
Food Noir är en reportagebok för alla som älskar mat i alla dess former. Att boken sedan handlar mest om anklever och tryffel är en annan sak... Jag har en stor passion för mat, vin och annan dryck!

Vad är ditt bästa tips när det gäller mat och matlagning?
– Krångla inte till det i hemmaköket och satsa på verkligt bra råvaror.

Slutligen, har du några egna favoritförfattare?
– F. Scott Fitzgerald, Walter Mosley och Cormac McCarthy. Jag älskar amerikansk litteratur.